Voor veel mensen zijn de Raatakkers moeilijk te onderscheiden en daarom is het goed om op deze pagina wat uitleg te geven over deze prehistorische akkerveldjes.

Op het oog wandel je over de heide of door bos, maar daaronder zijn de resten van deze akkerveldjes goed terug te vinden door gebruik te maken van Lidar, een speciale vorm van radar, die de bodem af kan scannen. Op basis van deze scans kunnen de gegevens als volgt worden weergegeven.

De Raatakkers bij Vaassen bestaan dus uit behoorlijke oppervlakte. Deze beelden zijn eigenlijk opgebouwd uit een hoogtekaart, waarop een bewerking is toegepast, waardoor het lijkt dat er schaduwen ontstaan bij hoogteverschillen.

Iets rechtsonder het midden is de structuur het best te zien en dat gedeelte gaan we nu even wat beter bekijken. De structuur is hier goed te zien door de horizontale en verticale lijnen. Maar wanneer je ditzelfde heideveld uit de lucht bekijkt is het minder duidelijk.

Bovenstaande foto laat een overzicht zien, dat je vanaf de grond eigenlijk niet goed kunt zien. De foto is genomen op het moment dat de heide in bloei staan en het onderscheid tussen heide en gras daardoor duidelijker wordt. In algemene zin zou je kunnen zeggen dat heide beter tegen droogte kan dan gras en dat de paarse delen (de heide dus), dus vaak hoger liggen dan de groene (het gras). Op die manier zie je de structuur al wat beter.
De video hieronder geeft je wat aanwijzingen hoe je zou kunnen kijken. Het is het gedeelte linksonder op de hoogtekaart. Met lijnen worden de hogere lijnen aangegeven, zoals ze in de hoogtekaart zichtbaar zijn.
Wanneer je zelf ook eens wilt kijken of je het nu al beter kunt zien, dan kun je dat met onderstaande video proberen. Op sommige plaatsen zul je het wat beter kunnen zien dan op andere. Bekijk de video rustig wat vaker, dan zul je steeds meer van de structuren zien.
Op andere delen van het raatakkercomplex is het aanzienlijk moeilijker te zien. In de bossen staat er teveel begroeiing, maar ook op een ander heideveld zie je de structuren vanuit de lucht niet echt. Hieronder zie je het driehoekige perceel met de heide bij de parkeerplaats aan de Gortelseweg. Op de eerste hoogtekaart vind je dat gedeelte bovenaan in het midden.
Veel plezier bij je ontdekkingstocht van deze mooie restanten van de vroegere tijden.